Select Page

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen.

Apr 6, 2020

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen is een onderwerp waar regelmatig een artikel in de krant over verschijnt. Daarin komt vaak naar voren dat de AFM,  die zijn zorgen uit over een groene bubbel en bedrijven die aan greenwashing doen. Er is meer vraag naar duurzame beleggen dan dat er aanbod is. Hierdoor nemen beleggers extra risico met hun kapitaal.

Wat doet de AFM?

AFM staat voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM houdt toezicht op de financiële markten en pensioenfondsen. Hieronder vallen de volgende financiële producten: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Ze beoordeelt of een partij correct handelt en de consument van de juiste informatie voorziet.

De groenen bubbel

De vraag naar duurzame beleggingen overstijgt het aanbod, hierover uit de AFM zijn zorgen. Als alle beleggers allemaal tegelijk in dezelfde vijver vissen zullen de koersen van de aandelen van die onderneming harder stijgen. Wanneer het aanbod beperkt blijft en er meer geld naar deze bedrijven toestroomt, is er een bubbel in de maak.

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen

Ook waarschuwt de AFM In een gepubliceerd in 2019 voor greenwash door bedrijven. Greenwash houdt in dat organisaties projecten als duurzaam aan de consument presenteren, terwijl dit niet het geval is. Verschillende partijen zullen proberen hier misbruik van te maken door een oneerlijk verdienmodel op te zetten.

Gevolg greenwashing duurzame beleggingsfondesen

Volgens de AFM richt greenwash niet alleen schade aan bij de consument, maar schaadt het ook de algehele reputatie van de markt voor duurzame beleggingen.

Vervolg

Het is een verontrustend signaal voor de beleggers dat de AFM tot de conclusie komt dat er een mogelijke duurzame bubbel ontstaat en dat er een gevaar dreigt van greenwash praktijken van duurzame beleggingsfondsen. In de volgende blog gaan we bekijken of er in het verleden al greenwash incidenten zich hebben voor gedaan en bekijken we hoe het komt dat de markt fraudegevoelig is.

Bekijk ook deze artikelen

Share This