Select Page

Hoe presenteren duurzame bedrijven zich

Mar 19, 2020

Hoe presenteren duurzame bedrijven zich?

Er bestaan wereldwijd geen criteria of regelgeving waarin staat wat de definitie is van duurzaam beleggen. Daardoor zie je dat landen en bedrijven zich allemaal anders presenteren. Neem bijvoorbeeld Amerikaanse groene bedrijven. Deze bedrijven scoren niet alleen op duurzaamheid, maar ook op coöperative governance en HR.

Hoe presenteren duurzame banken zich

Aan de belangstelling voor het onderwerp ligt het niet. Mensen vinden duurzaamheid belangrijk. Van recyclen, isolatie tot aan beleggingen. Bedrijven spelen hierop in. Neem bijvoorbeeld de ASN-bank. De ASN-bank heeft drie belangrijke pijlers: Mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Wanneer je de website opent, lees je gelijk de woorden; Bankieren met respect voor mens, dier en natuur en ‘’goed doen met je geld’’ het eekhoorntje in het logo versterkt deze uitspraken.  Bij de Triodos bank lees je direct als je de website bezoekt: “Meer doen met je geld. Dat kan met Triodos Bank, een van de duurzaamste banken ter wereld”. Triodos houdt zich vooral bezig met Socially responsible investing. Bij Socially responsible investing wordt er onder meer niet belegd in de gok- en seksindustrie maar wel in bedrijven die zich bezighouden met menselijke waardigheid.

Duurzame banken houden zich bezig met groene beleggingen. Wanneer de banken verschillende strategie en duurzame beleggingscriteria hebben, begin ik te twijfelen aan de integriteit van deze instelling.

Hoe presenteert de energiesector zich

Niet alleen banken presenteren zich als 100% duurzaam. Ook bedrijven doen hieraan mee. Neem bijvoorbeeld de energiesector. We worden dagelijks via de mail, telefoon en reclames benaderd om over te stappen naar 100% groene energie, energie dat is opgewekt uit zon, wind en biomassa-energie. Echter merk je als je dieper in de materie duikt dat energiebedrijven niet zo duurzaam zijn zoals ze zich presenteren. Om biomassa-energie op te wekken wordt de volgende methode gebruikt: We kappen bomen in Amerika, verschepen die met dieselmotoren naar Nederland en verbranden het voor energie. Totaal niet duurzaam als je het mij vraagt. Bedrijven doen zich soms duurzamer voor dan zij daadwerkelijk zijn. Let dus goed op bij duurzaam beleggen in welke bedrijven en fondsen je wil investeren.

 

Bekijk ook deze artikelen

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen.

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen.

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen is een onderwerp waar regelmatig een artikel in de krant over verschijnt. Daarin komt vaak naar voren dat de AFM, die zijn zorgen uit over een groene bubbel en bedrijven die aan greenwashing doen.

Share This