Het is lange tijd moeilijk geweest om te investeren in grond. Het investeren in grond was in het verleden vooral weggelegd voor de rijksoverheid, gemeenten, projectontwikkelaars of woningbouwverenigingen. Maar daar is nu verandering in gekomen. Door grote percelen te verkavelen in kleinere delen, is investeren in grond toegankelijk gemaakt voor particuliere en zakelijke investeerders. In dit artikel delen wij een aantal tips die kunnen helpen bij uw overweging om ook in grond te investeren.
Schaarste en veranderende woonwensen
Investeren in grond is investeren in schaarste. Er is eenvoudig gezegd niet meer grond beschikbaar dan er op de aarde te vinden is. En de hoeveelheid bruikbare grond is nog kleiner. Grote delen van ons Nederlandse landschap zijn niet eenvoudig te ontwikkelen en dat vergroot de druk op de grond die wel bruikbaar te maken is voor verdere ontwikkeling. De schaarste neemt verder toe door veranderende woonwensen. De samenstelling van de Nederlandse huishoudens verandert en er komen steeds meer eenpersoonshuishoudens. Deze ontwikkeling vergroot de vraag naar nieuwe, vaak kleinere woningen.
Verdere verstedelijking
Nederland is Europees koploper in de mate waarin verstelijking toeneemt. Er is geen ander land binnen de EU waarin de afgelopen jaren zo’n groot deel van het grondgebied is verstedelijkt. De laatste 20 jaar is ongeveer 1,78% van het grondgebied gebruikt om bestaande dorpen en steden uit te breiden. In de periode van 1995 tot 2015 is er ongeveer 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bijgebouwd. De huidige vraag naar woningen maakt duidelijk dat deze ontwikkeling ook in de komende jaren nog zal aanhouden.
Daarbij heeft de Rijksoverheid recent plannen opgesteld om het woningtekort in Nederland grootschalig aan te pakken. In een eerder artikel hebben wij de plannen om tot 2023 ruim 900.000 woningen bij te bouwen, al toegelicht.
Kies de juiste locatie
Niet iedere kavel grond is interessant om in te investeren. Ondanks het feit dat grond een schaars goed is, is het belangrijk om een kavel te kiezen dat toekomstig ontwikkelpotentieel heeft. Het is niet noodzakelijk om zelf plannen op te stellen voor het ontwikkelen van de grond. Maar voordat u in besluit te investeren in grond, is het van belang een kavel uit te kiezen dat bijvoorbeeld dicht bij een van de huidige of toekomstige ontwikkellocaties voor woningbouw ligt. Dit zijn vaak gebieden die in, of in de nabijheid van de Randstad liggen.
De kavels welke via Milanium worden aangeboden, liggen uitsluitend in kansrijke gebieden. Op deze pagina vind u een overzicht van onze huidige projecten, met een korte toelichting van de ontwikkelkansen.
Investeren in grond: koop landbouwgrond
Wie agrarische grond koopt, koopt dit gemiddeld voor een aanzienlijk lagere prijs dan kant en klare bouwgrond. Het grootste verschil in grondprijzen zien we in en rond de grote steden. Daar kan bouwgrond soms 70 keer duurder zijn dan agrarische grond.
In de onderstaande grafiek wordt het enorme prijsverschil tussen bouwgrond en landbouwgrond duidelijk zichtbaar.
De grafiek laat ook duidelijk de stabiele waardegroei van landbouwgrond zien.
Maar de hoogste rendementen worden behaald wanneer de grond wordt aangemerkt als bouwgrond en dit wordt vastgelegd in een nieuw bestemmingsplan.
Tip: koop dus landbouwgrond.
Lange termijn investering met stabiel rendement
Investeren in grond is echt iets anders dan speculeren op de beurs. Het handelen in opties en aandelen is vaak gericht op snelheid in handelen en het maken van winst. Hoge rendementen gaan samen met grote risico’s.
Wanneer u besluit om ook in grond te investeren, dan kiest u voor een lange termijn investering. Grond verandert niet van de ene op de andere dag van bestemming. En de ontwikkelingen rond bestemmingsplannen en bouwprojecten neemt vaak jaren in beslag. Ondertussen stijgt de grond wel in waarde. Deze waardestijging zorgt voor een stabiel rendement, met kans op meer.
Risicospreiding door de investeren in grond
Investeren in grond is ook een manier om de risico’s van uw investeringen te spreiden. Aandelen en opties kennen een hoger risico, met een kans op een hoger rendement. In een gebalanceerde portefeuille worden de risico’s gespreid en afgedekt door investeringen met een lager risico. Obligaties zijn lange tijd gebruikt om de risico’s te verlagen, maar de huidige stijgende rente zorgt voor een fors negatief rendement op obligaties.
Grond is al jarenlang een investering met laag risico gebleken. Het kan in deze tijden van stijgende rente en onder druk staande beurskoersen, dienen als een veiliger alternatief.
De fiscus
De winst bij de verkoop van grond wordt fiscaal gezien hetzelfde belast als de winst bij verkoop van vastgoed. Met andere woorden: de winst bij verkoop is belastingvrij. Gedurende de periode dat u de grond in bezit heeft, dient u dit op te geven in box 3. Het is immers onderdeel van uw vermogen.
Geen zorgen over de inflatie
In Nederland is er momenteel sprake van een historisch hoge inflatie, van rond de 10%. En inflatie holt de waarde van geld en investeringen uit. Zo zijn beleggingen in aandelen of obligaties relatief gevoelig voor de gevolgen van een hogere inflatie. Dat wordt veroorzaakt doordat centrale banken de rente laten stijgen in een poging om de inflatie in de hand te houden. Stijgende rentes hebben negatieve effecten op dit soort investeringen.
Maar niet iedere investering is even gevoelig voor een hogere inflatie of stijgende rente. Zo blijkt de waarde van vastgoed op de lange termijn mee te stijgen met de inflatie. En hetzelfde geldt voor investeren in grond. Op lange termijn blijft ook deze investering haar waarde behouden.
Mocht u na het lezen van deze tips nieuwsgierig zijn naar uw mogelijkheden om in grond te investeren, neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.
Bronnen
- Planbureau voor de leefomgeving: Nederland versteent – ook in Europees perspectief?: https://www.pbl.nl/ blogs/ Nederland versteent 2 ook in Europees perspectief