Deze maand publiceerde de Rijksoverheid haar plannen om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Een belangrijk en opvallend initiatief is het nationale Programma Woningbouw. Hierin heeft het rijk afspraken gemaakt met alle provincies over de hoeveelheid extra woningen die moeten worden gerealiseerd en de locaties waar deze worden gebouwd. Daarmee komt een einde aan een periode waarbij woningbouw vooral een verantwoordelijkheid van de provincies en gemeente was. Wat houden de afspraken precies in en waar worden deze woningen gebouwd?
Programma Woningbouw
Alle provincies bouwen in de komende acht jaar extra woningen. Eerder dit jaar wees het kabinet al locaties aan waar grootschalige woningbouw moet plaatsvinden. In het Programma Woningbouw worden de 900.000 extra woningen verdeeld over het land. Daarbij valt op dat de provincies in en rond de Randstad een veel grotere woningbouwopgave hebben dan de noordelijke en zuidelijke provincies. Hieronder vindt u de cijfers en provincies waar de meeste extra woningen zijn gepland.
Provincie | Aantal woningen |
Noord Holland | 183.600 |
Zuid Holland | 235.460 |
Noord Brabant | 130.600 |
Gelderland | 100.000 |
Utrecht | 83.500 |
In tegenstelling tot deze cijfers bouwen de provincies Zeeland (16.500), Friesland (17.500) en Drenthe (13.631) heel bescheiden aantallen extra woningen. En daarmee neemt de druk op het verstedelijkte deel van Nederland verder toe.
Het is niet realistisch om te verwachten dat bijvoorbeeld Zuid Holland in staat is om de 235.000 extra woningen binnen de huidige gemeentelijke grenzen te bouwen. Er ontstaat een tekort aan beschikbare bouwlocaties.
Wat wordt er gebouwd?
Met dit initiatief neemt de Rijksoverheid weer de regie over de ‘Volkshuisvesting’. Maar welke woningen staan er in de plannen?
Een van de grote problemen op de Nederlandse woningmarkt is het tekort aan sociale huurwoningen. En daar is in deze plannen uitgebreid aandacht voor. Het Rijk heeft met de provincies afgesproken dat er tot 2030 in totaal 230.000 sociale huurwoningen worden gebouwd. Verder heeft het Rijk vastgelegd dat gemeenten er naar moeten streven om 30% van hun woningvoorraad te laten bestaan uit sociale woningen.
Verder spreekt het Programma Woningbouw over de eis dat twee derde van de ruim 900.000 extra woningen ‘betaalbaar’ moet zijn. Daar worden niet alleen de sociale huurwoningen bedoeld, maar ook huurwoningen in het middensegment. De huur van deze woningen bedraagt dan maximaal €1.000 per maand. Ook koopwoningen tot €355.000 vallen in deze categorie. Dat bedrag vormt dit jaar de grens van de Nationale Hypotheek Garantie.
Het zijn ambitieuze plannen. Daarbij komt de vraag hoe deze plannen te realiseren nu de kosten voor bouwmaterialen sterk stijgen, de rente stijgt en er een tekort aan beschikbare bouwgrond bestaat.
Bronnen
- Rijksoverheid.nl: Nationale woningbouwkaart: https: //www.rijksoverheid.nl/ documenten/ kaarten/ 2021/06/09/ nationale woningbouwkaart
- Rijksoverheid.nl: Ministerie van Binnenlandse Zaken: https://www.rijksoverheid.nl/ ministeries/ ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties/nieuws/2022/10/13/minister hugo de jonge maakt provinciale woningbouwafspraken voor 900.000 nieuwe woningen