Er zijn in korte tijd veel ontwikkelingen geweest die invloed hebben op de koopkracht van huishoudens en die leiden tot onrust. En van beleggers is bekend dat onrust en onzekerheid leidt tot terughoudendheid. Geldt dat dan ook voor het investeren in landbouwgrond? Of kunt u beter juist nu investeren?
Actuele ontwikkelingen
We kunnen rustig de conclusie trekken dat er sprake is van een onrustig beursklimaat. De Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen hebben dit jaar zo’n 8-18% verloren. En dat maakt beleggers onrustig. Daarbij is sprake van een historisch hoge inflatie. Het klassieke bestrijdingsmiddel tegen inflatie is een verhoging van de rente op de kapitaalmarkt. Maar de hypotheekrente is weer afhankelijk van de rente op deze kapitaalmarkten. En dus hebben we afgelopen maanden dan ook een snelle stijging van de hypotheekrentes gezien.
Wanneer de hypotheekrente stijgt, wordt lenen duurder. Het maakt huizen moeilijker betaalbaar. En inmiddels zijn de eerste tekenen zichtbaar van een afkoelende woningmarkt. Huizen staan langer te koop, er wordt minder vaak boven de vraagprijs geboden en de gemiddelde verkoopprijs lijkt voorzichtig te dalen.
Wanneer alle ontwikkelingen op een rijtje zijn gezet dan lijkt verstandig dat beleggers beter even kunnen afwachten, in plaats van juist nu investeren. Maar is dat ook zo?
Is afwachten verstandig?
Wanneer we investeren, dan willen we graag kopen voor de laagste prijs en verkopen tegen de hoogste prijs. Het probleem is alleen dat niemand kan voorspellen hoe de beurskoersen, inflatie en rente zich gaan ontwikkelen.
Er is veel onderzoek gedaan naar de pogingen van beleggers om op het perfecte moment in te stappen. Dit wordt market timing genoemd; het exact juiste moment om te investeren wanneer de prijs het laagst is. De conclusie van al deze onderzoeken? Niemand is in staat om structureel het perfecte moment te kiezen. Sommige beleggers hebben een keer geluk, maar het is nog nooit iemand gelukt om altijd het goede moment te kiezen. Wat betekent dat?
Het betekent dat het perfecte moment eigenlijk alleen achteraf kan worden vastgesteld. Het risico bestaat dat beleggers te lang wachten met investeren en daardoor de grote beurscorrecties missen en rendement laten liggen. Beleggers zijn vaak bang voor verlies en vermijden daarom kansrijke instapmomenten. Dit wordt ook wel verliesaversie genoemd. Onderzoek wijst uit dat beleggers zich vaak niet door rationele argumenten laten leiden, maar meegaan in de paniek van het moment.
Om een goede afweging te kunnen maken of juist nu investeren verstandig is, kan beter worden gekeken naar de langer termijn. Welke signalen van de woningmarkt wijzen er op dat het juist nu een goed moment is om te investeren in landgrond?
Juist nu investeren in landbouwgrond is verstandig
De woningprijzen dalen momenteel inderdaad. Maar de daling is wel heel bescheiden: slechts een half procent ten opzichte van vorige maand. Deskundigen verwachten dan ook geen grote correcties op de woningmarkt. Er blijft namelijk sprake van een groot tekort aan beschikbare woningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde cijfers waaruit blijkt dat zo’n 900.000 mensen wel willen verhuizen, maar geen geschikte woning weten te vinden. Het tekort aan woningen is de laatste jaren niet afgenomen.
En dan zijn daar de nieuwe plannen van de Rijksoverheid. In acht jaar tijd wil de overheid ruim 900.000 woningen laten bouwen. Dat is een heel ambitieuze opgave. En het is onvermijdelijk dat er nieuwe gebieden voor woningbouw worden aangewezen. Het is nu dus een uitstekend moment om te investeren in landbouwgrond.
Mogen we u uitnodigen voor een gesprek waarin we uw mogelijkheden tot investeren met elkaar kunnen bespreken?
Bronnen
- CBS: Actuele woningcijfers:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/47/prijsstijging koopwoningen vlakt in oktober opnieuw af
- CBS: Actuele woningcijfers:
- WOON: driejaarlijkse enquête CBS en ministerie BZK:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/47/meer mensen willen verhuizen maar kunnen geen woning vinden
- WOON: driejaarlijkse enquête CBS en ministerie BZK: