Het investeren in grond kan een aantrekkelijke mogelijkheid zijn voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en rendement op de lange termijn. Maar investeren gaat altijd samen met risico’s nemen. En dat is bij investeren in grond niet anders. Het is belangrijk om vooraf een goed beeld te hebben van de specifieke risico’s, zodat u als investeerder een beter inzicht krijgt in dit soort investeringen. In dit artikel staan we daarom stil bij de belangrijkste risico’s van investeren in grond.
Rendementsrisico
Hoewel investeren in grond potentieel aantrekkelijke rendementen kan opleveren, is er geen garantie voor succes. Het rendement op grondinvesteringen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder marktomstandigheden, de locatie, de vraag naar vastgoed en andere variabelen. Er is geen garantie voor rendement, en investeerders moeten rekening houden met de mogelijkheid dat de waarde van hun grond niet stijgt zoals verwacht. Dit risico is overigens vergelijkbaar met andere investeringen, zoals beleggen in aandelen. Ook daar geldt geen garantie voor succes in de vorm van dividend of een koersstijging van het aandeel.
Marktfluctuaties
De waarde van grond kan variëren als gevolg van veranderingen in de vastgoedmarkt.
Economische omstandigheden, zoals recessies of stijgende rentetarieven, kunnen invloed hebben op de vraag naar grond en daarmee op de waarde ervan. Vraag en aanbod in de vastgoedmarkt spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs van grond. Maar ook overheidsbeleid en wijzigingen in bestemmingsplannen kunnen een grote impact hebben op de waarde van de grond.
Deze factoren beïnvloeden allemaal de waarde van grond. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het nemen van uw investeringsbeslissingen.
Warme grond, of niet?
Dit risico vraag om wat uitleg van het begrip ‘warme grond.’
Van warme grond is sprake zodra de waarde van grond niet alleen meer positief wordt bepaald door het actuele gebruik en het actuele bestemmingsplan, maar ook door andere ontwikkelingen. De waarde van deze kavels stijgt sneller door nieuwe mogelijkheden voor toekomstig gebruik als gevolg van een mogelijke wijziging van het bestemmingsplan.
Waarin schuilt het risico? Indien het bestemmingsplan niet wijzigt is de kans aannemelijk dat de grond weer in waarde daalt.
Beperkt verhandelbaar?
Grond is over het algemeen minder liquide dan andere investeringen, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om een koper te vinden en uw investering snel te verhandelen. Dit wordt ook wel het liquiditeitsrisico genoemd. In tegenstelling tot aandelen of obligaties, waar handelsplatforms bestaan, vereist de verkoop van grond vaak meer tijd en inspanning. Het kan mogelijk langere tijd duren voordat u een geschikte koper vindt, waardoor uw geld vast kan komen te zitten. Investeringen in grond zijn daarmee per definitie geschikt als lange termijn investering.
Veranderende regelgeving
Bij het investeren in grond zijn er verschillende juridische en regelgevingsrisico’s om rekening mee te houden. Eigendomsrechten kunnen soms onduidelijk zijn of er kunnen geschillen ontstaan over grenzen. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen naar de juridische status van de grond, inclusief de eigendomsgeschiedenis en eventuele bestaande beperkingen. Ook overheidsvoorschriften, zoals bestemmingsplannen, kunnen het gebruik van de grond beperken of bepaalde ontwikkelingen verbieden.
Deze risico’s zijn te minimaliseren door vooraf goed onderzoek te doen en u te laten ondersteunen tijdens de aankoop van grond.
Milieuaspecten
Grond kan te maken hebben gehad met bodemverontreiniging. Vervuiling vermindert de waarde van grond, maar kan ook de ontwikkelingsmogelijkheden beperken of fors in prijs verhogen. Voordat u investeert, is het belangrijk om informatie over de kavel grond op te vragen en te onderzoeken of er sprake is van enige vorm van bodemverontreiniging. Dit risico is eenvoudig te vermijden door alleen te zoeken naar kavels waarbij een schoongrondverklaring is gegeven.
Een goede voorbereiding is dus essentieel voordat u overweegt om in grond te investeren, zoals blijkt uit de genoemde risico’s. Er bestaan specifieke risico’s die direct verband houden met het investeren in grond. Maar een deel van deze risico’s kan echter worden voorkomen of verminderd door u tijdens het aankoopproces te laten begeleiden door een deskundige partij.
Bronnen
- Robeco: Overzicht van soorten risico’s: https:// www. robeco.nl/ beleggen/ risico- beleggen/ soorten-risicos.html
- Architectdirect: Schoongrondverklaring: https://www.architectdirect.nl /verbouwen/ schoongrondverklaring/