Het kopen van eigen grond staat in de belangstelling. Aan de ene kant zorgt het actuele woningtekort voor een groeiende vraag naar kavels. En aan de andere kant is er toenemende belangstelling voor grond als investering. Eigen grond kopen vormt een investering met een lager risico dan bijvoorbeeld aandelen.
In eerdere artikelen op Milanium.nl is al toegelicht dat een stukje eigen grond kopen een goede belegging kan zijn. De voordelen komen in het kort hier op neer: grond is op lange termijn ongevoelig voor schommelingen in de conjunctuur; het behoudt zijn waarde.
En daarnaast laten investeringen in grond een stabiele waardeontwikkeling zien.
Maar hoe gaat het proces van grond aankopen in het algemeen in zijn werk? Dat lichten we toe in dit artikel.
Eigen grond kopen: een eerste keuze maken
Het zoeken naar een kavel eigen grond begint met het beantwoorden van de vraag waar u de grond voor wilt gebruiken. Is de grond bedoeld om te bebouwen, voor recreatie of als investering?
Alle grond in Nederland heeft namelijk een bestemming. Dit is vastgelegd in het bestemmingsplan en wordt door de overheid opgesteld. In het bestemmingsplan staat beschreven hoe de grond moet worden gebruikt en of er bijvoorbeeld mag worden gebouwd. Het maakt een groot verschil of grond een agrarische, natuur- of woonbestemming heeft. De bestemming bepaalt voor een belangrijk deel de waarde en dus de prijs van de grond. Een grondkavel met een woonbestemming is veel meer waard dan een kavel bosgrond. Bouwgrond kost soms wel €1.000,- per vierkante meter, maar een hectare bosgrond kost gemiddeld slechts €10.000,-.
Bosgrond en agrarische grond wordt vaak per hectare te koop aangeboden, terwijl bouwgrond in veel kleinere kavels te koop is. Dit betekent niet dat het altijd noodzakelijk is om grond per hectare of meer aan te kopen. Het is natuurlijk mogelijk om de eigenaar van grond te benaderen met de vraag om een deel van de grond te koop aan te bieden. Daar kan het kadaster bij helpen.
Het kadaster
De eigenaar van grond staat geregistreerd bij het Kadaster.
Staatsbosbeheer is bijvoorbeeld de grootste grootgrondbezitter van Nederland. Zij beheert 220 duizend hectare grond. In het overgrote deel van de gevallen gaat het om (beschermde) natuurgebieden. Verder is de Nederlandse overheid een grote grootgrondbezitter, waarbij verschillende ministeries grond in eigendom hebben.
De gegevens uit het kadaster maken het mogelijk om contact op te nemen met een grondeigenaar. En wellicht is het mogelijk om een deel van de grond aan te kopen. Het kadaster is dan ook verantwoordelijk voor het inmeten van het nieuwe grondkavel.
Wanneer koper en verkoper het eens zijn over de prijs en de grootte van het kavel en dit is ingemeten en vastgelegd door het kadaster, dan is de notaris de volgende stap.
De notaris stelt de koopovereenkomst op en na het afhandelen van de transactie registreert het notariskantoor de nieuwe eigenaar van de grond weer in het kadaster.
Grond als investering
Net als Funda voor woningen, zijn er in Nederland websites beschikbaar waar grond te koop wordt aangeboden. Het gaat hier vaak om grotere percelen van vele hectares. Dergelijke percelen zijn minder geschikt voor kleinere, particuliere beleggers. Zoals eerder beschreven is het natuurlijk mogelijk om de eigenaar te benaderen en te onderzoeken of het kopen van een kleiner perceel mogelijk is.
Een alternatief is de aankoop van grond via Milanium. Wij bieden de mogelijkheid om een kavel te kopen op basis van het beschikbare investeringsbudget. Daarbij bieden we keuze uit ‘warme’ kavels landbouwgrond. Dat zijn grondkavels waarvan het bestemmingsplan op korte termijn opnieuw wordt vastgesteld.
Het gehele aankoopproces wordt door de adviseurs van Milanium uit handen genomen.
Heeft u interesse gekregen in de mogelijkheden om in grond te investeren? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.