Skip to content

Het investeringsklimaat in Nederland onder de loep

Hoe was het Investeringsklimaat in Nederland in 2018?

Was Nederland in 2018 een interessant investeringsklimaat ? 2018 was een recordjaar als het gaat om het investeren in Nederlands vastgoed. Er is in 2018 voor ongeveer 21 miljard in vastgoed geïnvesteerd. Hiervan is het grootste deel in huurwoningen geïnvesteerd, namelijk 7 miljard euro. De groei is te danken aan een aantal grote transacties waar miljoenen mee gemoeid waren. Onder andere buitenlandse investeerders vinden de Nederlandse vastgoedmarkt interessant.

Vraag-verkoopverschillen

In het derde kwartaal van 2018 zijn bijna 35% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Nog nooit was dit percentage zo hoog. Desondanks  werd ongeveer 17% voor de vraagprijs verkocht. Als gevolg hiervan zijn de woning prijzen naar een record niveau van 292.000 gestegen. Om die reden zijn de prijzen met 10,3% gestegen in vergelijking met een jaar eerder.

prijsontwikkelingen van woningen per kwartaal

Ook werden er in het derde kwartaal van 2018 bijna 12% minder woningen verkocht in vergelijking met het tweede kwartaal van 2018. Als gevolg van het gedaalde woningaanbod. In een jaar tijd is het woningaanbod met 30 % gedaald. Daardoor bedraag de looptijd om een woning te verkopen slechts 40 dagen. Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest

Hoe lang duurt het om je woning te verkopen

Amsterdam

Dat Amsterdam de populairste stad is om in te investeren was al wel bekend. In Europa maakt Amsterdam inmiddels ook haar opkomst. Op dit moment neemt Amsterdam de derde plek in. Het grootste deel van deze investeringen belandt in de vastgoedsector. De populariteit van vastgoed is vooral te danken aan de lage leegstand in Amsterdam, de economische groei en het lage aantal nieuwe bouwprojecten. We zien dat er vooral wordt geïnvesteerd in kantoorruimtes in Amsterdam. Ook in de hotelbranche nemen de investeringen sterk toe. Sinds 2011 is er een constante groei van investeringen in Amsterdam.Ondanks de groei van investeringen zijn er ook uitdagingen. Zo heerst er schaarste in Amsterdam als het gaat om nieuwe vastgoedprojecten. Ook zijn er de laatste jaren weinig hotels bijgekomen in Amsterdam. De kans is groot dat daarom investeerders ook verder zullen gaan kijken naar aanliggende steden en ook naar gronden om de steden heen.

Het investeringsklimaat in Amsterdam

Alternatieve steden

Niet alleen in Amsterdam stijgen de woning prijzen hard. Het afgelopen jaar gingen plaatsen als Den Haag, Rotterdam en Utrecht omhoog. In Den Haag steeg de waarde van een woningen met ongeveer 24%, in Rotterdam was dat 15% en in Utrecht 13%. Ook andere delen van Nederland laat een waardestijging zien.Huizen prijs ontwikkeling in Nederland

Vooruitzicht

Het vertrouwen het in Nederlandse vestigingsklimaat groeit al enkele jaren. Het is dus zeer interessant wat de komende jaren allemaal gaat gebeuren qua investeringsklimaat in Nederland. Niet alleen in Nederland zijn de huizenprijzen de afgelopen 7 jaar gestegen. Ook in Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Australië zijn de huizenprijzen omhoog gegaan. In de periode tussen 2012 en 2017 zijn de prijzen met ruim 40 % gestegen.

Conclusie

De huizen prijzen in Nederland zijn afgelopen jaren gestegen. Net zoals de in Zweden, verenigd koninkrijk en Australie.  Echter zien we na 2017 een daling van de prijzen in die landen. De verwachting is niet dat Nederland volgt. Desondanks kunnen de woningbouw prijzen niet zomaar blijven toenemen. Economen van de Rabobank hebben een verwachten prijsstijging  van 6% in het jaar 2019. Kortom de verwachte prijsstijging is lager als de voorgaande jaren, maar het investeringsklimaat in Nederland blijft de komende jaren interessant.

Wie de grond heeft,

heeft de macht.

Bekijk ook deze artikelen

Vraag nu uw informatiebrochure aan.

Via Milanium investeert u in strategisch gelegen grond. U anticipeert op het gigantische woningtekort in Nederland.

milanium logo

* Uw contact gegevens worden uitsluitend gebruikt voor eventueel contact betreffende aanbiedingen van Milanium.

Voor meer informatie zie het Privacybeleid