Select Page

Hoe kan je geld verdienen met beleggen

May 22, 2019

Hoe kan je geld verdienen met beleggen

Ik wil veel geld verdienen met mijn beleggingen, ik wil weinig risico lopen met mijn geld en ik wil er niet veel mee bezig zijn. Hoe kan en doe ik dat? Een tijdje terug stuitte ik op een prachtige metafoor voor het maken  van onderscheid tussen de normale – en succesvolle beleggers. Het metafoor luidt als volgt:

‘’Koeien grazen bijna nooit alleen, maar staan altijd in een kudde. Het schijnt zo te zijn, dat wanneer je een ‘nieuwe’ koe het weiland op stuurt, deze koe zich aansluit bij de rest. De gedachtegang van de koe is vrij simpel: ‘Daar staan veel koeien, dus daar zal wel veel gras zijn.’ Maar zodra de koe zich bij de kudde voegt, blijkt er weinig gras te zijn en heel veel shit.  Maar dat zie je pas zodra je er middenin staat.’’

Strategische kuddegedrag

Veel beleggers vertonen precies hetzelfde gedrag. De beleggers zijn de koe, rendement het gras. In de zoektocht naar gras kijken we waar de andere koeien staan. In normale taal: we kijken wat andere beleggers doen en gaan precies hetzelfde doen. Dit geeft de mens van nature een veilig gevoel. Want als zoveel anderen het zo doen, dan zal het wel goed zijn.

De Bitcoin

Beleg jij in precies hetzelfde als anderen, dan krijg je het moeilijk. Een bekend voorbeeld hiervan is de Bitcoin. Een belegging dat midden in het weiland stond, tussen al die andere koeien. De Bitcoin is in 2017 met 1200% gestegen en het jaar erop met 72% procent gedaald. Gelukkig krabbelt de koers in 2019 weer op maar flink wat Beleggers hebben grote verliezen geleden.

crash van de bitcoin

 

Je eigen plek in het weiland

Sta je midden in het weiland, dan ontkom je niet aan een hoog risico. Zorg daarom voor je eigen stukje weiland met veel minder gras, maar wel met een hek eromheen.

Peter Sisselaar vertelde hoe hij in de Quote 500 terecht kwam en zijn vermogen heeft vergaard. Door het opkopen van strategisch gelegen landbouwgronden, waar de verwachting is dat die later een bouwbestemming krijgen. Je moet daarbij denken aan een stuk landbouwgrond. Die gemiddeld 6 euro per meter kost, de prijs kan dusdanig stijgen dat de huizenkoper 600 euro per vierkante meter betaald. Hiermee onderscheidde Peter Sisseselaar van de andere beleggers en heeft hij geen last van schommelende koersen.

John Paulson een Amerikaanse hedge-fondsmanager wist tijdens de kredietcrisis een winst van 20 miljard dollar te boeken en hield hier zelf vier miljard aan over. Een hedge-fonds is beleggingsfonds alleen hebben zij vaak een breder arsenaal aan beleggingsproducten. Hij verwachtte namelijk in 2006 dat de huizenmarkt zou gaan instorten. Een aantal jaar later zat hij opnieuw goed, toen hij short ging in aandelen van financiële instellingen.

 

hoe kan ik zelf beleggen

 

De eerste stap naar een onderscheidend belegginsstrategie

Wanneer je op zoek gaat naar een onderscheidend beleggingsstrategie voor je vermogen, raad ik aan om een kritisch naar je beleggingsproducten te kijken. Want beleggen brengt risico met zich mee. Je eigen plek in het weiland vinden is ontzettend moeilijk, maar het kan wel. Misschien kan je zelf onderzoeken wat de risico’s van je beleggingen zijn.

Journalist Gregort Zuckerman schreef in het boek The greatest trade ever over het succes van John Paulson. In dit boek geeft hij de acht belangrijkste lessen die uit het succesverhaal van Paulson zijn te trekken:

1.Vertrouw de deskundigen niet.
2. De kans op zeepbellen is groter omdat alle beleggers geneigd zijn af te gaan op dezelfde informatie. ‘Een zeepbel is een situatie waarin de waarde van iets enorm stijgt zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Een zeepbel of bubbel barst altijd waarbij veel beleggers hun geld verliezen.’
3. De voorspellende waarde van markten voor schuldpapieren is groter dan die van aandelen.
4. Bestudeer nieuwe financiële producten.
5. Vangnetten hebben hun nut.
6. Ervaring is waardevol.
7. Word niet verliefd op je eigen successtrategie.
8. Geluk heb je ook nodig.

Het klinkt allemaal heel voor de hand liggend. Toch is een gedegen onderzoek belangrijk om rendement te genereren op je beleggingen. Want als je hier niet écht mee bezig bent, dan loert het gevaar dat je kapitaal in rook opgaat.

Bekijk ook deze artikelen

Nieuwe financiële crisis op komst

Nieuwe financiële crisis op komst

In maart dit jaar keerde de VS de rentecurve om. Dat is een van de belangrijkste waarschuwingssignalen dat een recessie op komst is. Dit is in het verleden meerdere malen gebleken. Wat houdt dit precies in?

8 tips om te investeren in grond

8 tips om te investeren in grond

Wil je investeren in grond dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten bespreken met betrekking tot investeren in grond.

Share This