Select Page

Nieuwe financiële crisis op komst

May 31, 2019

Een Amerikaanse zakenman nodigt een Japanse businesspartner uit om een weekje naar de Verenigde Staten te komen. Onderdeel van de trip is een driedaagse survival in een tentje in de Rocky Mountains. ‘Om eens te laten zien hoe wij hier in de USA van jongens kerels maken. Uiteindelijk overleven alleen de sterkste’, aldus de Amerikaanse gastheer. ‘ De Amerikaan had zijn Japanse zakenpartner als welkomstgeschenk een paar echte Amerikaanse hardloopschoenen van Nike cadeau gedaan.

Overleven

De tweede dag in de bergen schrikken beide zakenpartners vroeg in de ochtend wakker van een onheilspellend geluid in de verte. De tent wordt snel opengeritst en beide mannen zien een enorme grizzlybeer angstaanjagend snel op zich afkomen. ‘Snel, we moeten maken dat we wegkomen!’, waarschuwt de Amerikaan zijn Japanse gast, terwijl hij alvast naar buiten kruipt.

Kennis is macht

In maart dit jaar keerde de VS de rentecurve om. Dat is een van de belangrijkste waarschuwingssignalen dat een recessie op komst is. Dit is in het verleden meerdere malen gebleken. Wat houdt dit precies in? Dit fenomeen baseren we ons op de conjunctuurwatchers ook wel de ‘omgekeerde rentecurve’ genoemd. Dat klinkt complex, maar het is eigenlijk simpel.  Dit houdt in dat het goedkoper is om geld te lenen voor een lange termijn dan voor de korte termijn. Sinds 2001 is dat niet meer voorgekomen.

Dit klink heel gek

Wie daarnet dacht dat geld lenen op de lange termijn goedkoper is dan de korte termijn gek is, heeft daar alle reden toe. De omgekeerde rentecurve gaat namelijk tegen alle logica in. Iemand die zijn kapitaal voor lange termijn uitleent, zou daar een hogere vergoeding voor moeten krijgen. Het neemt namelijk meer risico dan als hij geld voor de kortetermijn uitleent. De kans op een onverwachte hoge inflatie neemt toe of dat de schuldenaar de lening niet terug kan betalen.

Waarom is dit een verontrustend signaal?

Uit het onderzoek van Axa Invest Managers is naar voren gekomen dat er gemiddeld 13,4 maanden tussen het omkeren van de rentecurve en de start van een recessie zit. Daarom moet jij als belegger kijken naar de ontwikkeling van schulden, vastgoedprijzen en de rentecurve bestuderen. Want ben jij door het fonds waar je mee samenwerkt op de hoogte gebracht van dit nieuws? Het zit namelijk zo dat de afgelopen zestig jaar het maar één keer is voorgekomen dat er geen recessie volgde nadat de omgekeerde rentecurve plaatsvond. Dat was in 1966, maar na een tweede signaal in juli 1969 volgde alsnog een crisis. De reden hiervan was dat in 1970 de Amerikaans economie in een negatieve spiraal achteruit ging.

Door de omgekeerde rentecurve weten we dat er een nieuwe crisis aan komt

Moet ik mijn aandelen gaan verkopen?

Nee nog niet, er zaten gemiddeld 13,4 maanden tussen het omkeren van de rentecurve en de start van een nieuwe crisis. Daarnaast kan je met je beleggingsportefeuille ook andere alternatieven opzoeken met je kapitaal. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in andere markten of objecten. Echter zien we zelden dat het voorkomt dat de grootste wereldeconomie in een crisis belandt zonder dat rest van de wereld economisch geïnfecteerd wordt.

financiële crisis is 2020

 

Wanneer volgt er een bearmarkt?

Wanneer een beurs met 20% of meer daalt, komen we terecht in een bearmarkt. Jij als belegger wilt bij voorkeur zijn uitgestapt voordat de koers naar beneden. Gelukkig duurt het ruim een jaar voordat we in een nieuwe financiële belanden. In deze periode stijgt de index vaak verder.  Mocht je het risico niet willen lopen dat je in dalende koers terecht komt, verkoop je aandelen dan voor het eind van 2019. Want na de val van de zakenbank Lehman Brothers in 2008 brak er een wereldwijd een financiële crisis uit. Met als gevolg dat de Amerikaanse beurs met 48% in waarde daalde.

 beermarkt tijdens crisistijd

Anticipeer voordat dat het te laat is

De laatste crisis was 2008 die we ter nauwe noot hebben overleefd. Eerst door de miljarden steun van overheden en tot en met eind 2018 werden er jaarlijks vele miljarden in het monetaire beleid gepompt. Centrale banken creëerde nieuwe geld, kochten hiermee aandelen en staatsleningen. Daarnaast zorgt het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China voor een negatief sentiment. Resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, echter wel een goede indicatie. Dus trek de Nike sportschoenen aan en wees sneller en slimmer dan de andere beleggers.

 

 

 

 

Bekijk ook deze artikelen

Waar beleggen millennials in?

Waar beleggen millennials in?

Over twee jaar zijn millennials de belangrijkste en koopkrachtigste generatie consumenten. De prognose is dat millennials in 2020 een gezamenlijk inkomen hebben van ongeveer 140 miljard. Hoe en waar gaan de millennials in beleggen?

Wanneer kan ik met pensioen? Pensioenkorting dreigt in 2019

Wanneer kan ik met pensioen? Pensioenkorting dreigt in 2019

Al sinds de financiële crisis die begon in 2007 hebben pensioenfondsen het lastig om hun klanten volledig uit te betalen. Onlangs kwam de Nederlandse bank met nieuwe cijfers die ons weer wat wijzer heeft gemaakt met betrekking tot de pensioenen.

Share This