Select Page

Wat is duurzaam beleggen? Definitie & uitleg

Mar 2, 2020

In deze blog wordt de vraag beantwoord: wat is duurzaam beleggen. Want de afgelopen jaren is beleggingsland veranderd. Beleggen met een sociaal of milieudoel winnen terrein in vergelijking met de traditionele beleggingsfondsen. Begin bij beleggen als je de wereld wil verbeteren.

Definitie duurzaam beleggen?

Omtrent duurzaam beleggen bestaat geen regelgevend, wetten of definitie. De aanbieders van groene beleggingsproducten definiëren ‘duurzaam’ meestal in drie verschillende categorieën, waarbij Environment, Social en Goverment centraal staan (ESG). Deze categorieën staan voor: milieu, dier en medemens en goed ondernemingsbestuur.

Soorten duurzame producten

Duurzaam beleggen kan gaan om verschillende financiële instrumenten, zoals obligaties, aandelen, microkredieten en klimaatfondsen. Neem bijvoorbeeld de groene regeling waar de overheid mee werkt. Hier gaat het over zonneparken, windmolens, de isolatie van woningen en biomassa. De rijksdienst geeft hierover certificaten uit, waarin je kan investeren. Ook kan het gaan om het oplossen van maatschappelijke problemen. Bijvoorbeeld Phillips, zij hebben een project in een gebied waar bijna geen gezondheidzorg is en voorzien het gebied van medische apparatuur.

Het rendement

Iedereen die belegd wil rendement behalen en het liefst meer dan de spaarrente die de bank biedt. Gelukkig is dat niet heel moeilijk gezien de rente nagenoeg 0% is. Doen de duurzame fondsen het minder dan de niet duurzame fondsen? Uit financiële rapportages komen verschillende resultaten naar boven. Het ene bureau zegt dat duurzaam beleggen op de lange termijn meer rendement oplevert. Het ander bureau beweert dat het minder oplevert. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

Waarom is duurzaam beleggen interessant voor jouw investeringsportefeuille

We hebben in deze blog een beeld gekregen wat duurzaam beleggen inhoudt. In de volgende blog neem ik je mee waarom duurzaam beleggen interessant voor jouw investeringsportefeuille is.

Bekijk ook deze artikelen

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen.

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen.

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen is een onderwerp waar regelmatig een artikel in de krant over verschijnt. Daarin komt vaak naar voren dat de AFM, die zijn zorgen uit over een groene bubbel en bedrijven die aan greenwashing doen.

Share This