Select Page

Wat is geld beleggen? Krijg tips en uitleg

Feb 2, 2020

Wat is beleggen?

Wat betekent geld beleggen en wat is het? Hoe werkt geld beleggen? Waarin kan ik beleggen? Wat is het risico van beleggen? Hoe kan ik duurzaam beleggen? Allemaal logische vragen die bij je op kunnen komen en waarop je vandaag antwoord krijgt. Dit doen we aan de hand van een aantal bronnen: onze eigen kennis en ervaring en uitspraken van andere organisaties, waarbij we in deze blog vooral kijken naar hoe de ASN-bank communiceert.

Nederland telt 7,7 miljoen huishouders. Van die 7.7 miljoen hadden 1,5 miljoen huishouders aandelen of obligatie in bezit. Dat houdt in dat 19% van de huishouders beleggen.  Maar wat is dan beleggen?  Volgens de ASN-bank houdt dit het volgende in: beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien.

Waarin kan je beleggen.

Als belegger heb je de keuze om in verschillende financiële producten te beleggen. Hieronder een rijtje met de meest de meest populaire beleggingsproducten. Volgens ASN zijn de bekendste manieren: aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Daarnaast is er een categorie ‘overige beleggingen’ de bekendste overige beleggingen zijn: vastgoed, opties, grondstoffen en valuta.

Wat houden deze financiële producten in.

Obligatie: Een obligatie is een verhandelbare lening. Je leent aan een overheid of bedrijf geld. Als vergoeding krijg je daarover rente. Een obligatie heeft een einddatum. Op de einddatum krijg je het geleende geld terug. Tussentijds is het wel mogelijk om de obligaties te verhandelen.

Vastgoed: Het aankopen van een huis of een kantoorpand. Dit kan worden verhuurd of worden doorverkocht.

Aandelen: Via de beurs koop je een aandeel in een bedrijf. De winst haal je uit dividend en koersstijging. Wanneer een bedrijf meer waard wordt, stijgt de waarden van het aandeel. Daarnaast wordt een deel van de winst door het bedrijf in de vorm van dividend uitgekeerd.

Opties: Een optie geeft jou het recht om een bepaalde effecten binnen een bepaalde tijd te kopen of te verkopen, tegen een vooraf gestelde prijs.

Grondstoffen: Het aankopen van grondstoffen. Denk hierbij aan edelmetalen zoals goud en zilver. Maar ook voedingsstoffen zoals koffie en suiker.

Valuta: Het aankopen van een valuta. Bijvoorbeeld de Euro of de Dollar. Wanneer de euro meer waard wordt verdien je geld. Wanneer de euro minder waard wordt verlies je geld.

Alternatieve beleggingsvormen

Als belegger heb je ook de mogelijkheid om in niet financiële producten te handelen. Niet financiële producten zijn bijvoorbeeld: Wijn, whisky, grond en kunst. Eigenlijk kan in bijna elk product worden belegd.

Belangrijke beleggingscommunicatietermen

In beleggingsland komen we verschillende termen herhaaldelijk tegen. Volgende termen worden vaak op beleggingssite beschreven.

Short of Long gaan

Long gaan: Een belegger schaft een financieel product aan met de verwachting dat het product in waarden stijgt.

Short gaan: Een belegger gaat er van uit dat de koers daalt en speelt hierop in.

Bull Market en bear market

Bull Market; De belegger heeft vertrouwen in de toekomst en verwacht dat de koers stijgt. We spreken van een ‘bull market’ als de koers tenminste 20% is toegenomen.

Bear Market: De belegger is negatief over de toekomst en verwacht dat de koers gaat dalen. We spreken van een Bear market als de koers tenminste 20% is gedaald.

Hoe kan ik beleggen

Er zijn 2 methodes: zelf beleggen en laten beleggen.

Zelf beleggen

Via verschillende instanties kan je zelf beleggen. Je kiest bijvoorbeeld zelf een aandeel of grondstof uit die je wil kopen. Je kan daarna zelf kiezen voor hoelang je het financiële product in beleggingsportefeuille wil houden en wanneer je het product weer wil verkopen.

Laten beleggen

Een belegger beheert zijn financiële producten niet zelf, maar laat het over aan een organisatie die bevoegd is om in financiële producten te handelen. Als het ware geeft u de organisatie geld en zij beleggen dit voor jou.

Risico

Beleggen zonder risico bestaat niet. Jouw belegging kan ook minder waard worden. Verkoop je de aandelen op het moment dat de koers hoger is dan maak je winst. Maar verkoop je jouw aandelen als de koers lager dan de aankoopkoers is, dan maak je verlies.

Risico beperking

De ASN adviseert haar klanten om het vermogen te spreiden. Dat kan op verschillende manieren:

Meerdere landen

Aandelen en obligaties

Meerdere sectoren

Bedrijven en overheden

* Door te spreiden wed je niet op 1 paard. Wanneer een aandeel 50% in waarde zakt, ben je niet 50% van het belegd vermogen kwijt.

Beïnvloedingsfactoren

Financiële producten worden vaak door macro, meso en micro factoren beïnvloed. De ASN beschrijft op haar site de volgende factoren die invloed hebben op de koerst van aandelen:

-Bedrijfsspecifieke risico’s: Kwaliteit van de werknemers en de effectiviteit van de strategie

-Sectorspecifieke risico’s: Resultaten worden beïnvloed door de sector waar het bedrijf in zit. Hoe goed het bedrijf het ook doet, als er minder vraag is in een sector dan heeft dat ook gevolgen voor het bedrijf.

-Marktrisico’s: Als de economie krimpt, dalen ook de koersen van bijna alle aandelen.

-Valutarisico: Beleg je in een aandeel dat in een land is gevestigd met een andere valuta, dan loop je valutarisico. Als de valuta van het aandeel daalt in vergelijking met de euro, dan heeft dat gevolgen voor jouw aandeel.

Andere financiële producten hebben te maken met andere beïnvloedingsfactoren. Breng daarom altijd voordat je in een financieel product aanschaft de risico’s en omgeving in kaart. Hierdoor kan je beter inschatten of een financieel product gaat dalen of juist gaat stijgen.

Nieuwe trend in beleggingsland

Als het goed is weet je nu de basisprincipes van beleggen. Mocht je meer de diepte in willen gaan dan zijn er honderden boeken en artikelen die je hierbij kunnen helpen. In de volgde blog neem ik jullie mee in een nieuwe trend: Duurzaam beleggen. Dat is je geld laten groeien, maar dan met een duurzame uitwerking op wereld.

Bekijk ook deze artikelen

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen.

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen.

Greenwashing duurzame beleggingsfondsen is een onderwerp waar regelmatig een artikel in de krant over verschijnt. Daarin komt vaak naar voren dat de AFM, die zijn zorgen uit over een groene bubbel en bedrijven die aan greenwashing doen.

Share This