Skip to content

Coronavirus: Het effect op financiële markten.

Het effect van Coronavirus op financiële markten

Bijna overal waar je komt gaat het over het coronavirus. Het virus heeft een gigantische impact op de economie omdat landen op slot gaan. Naarmate het langer duurt om de uitbraak onder controle te krijgen zal de economische schade toenemen. Momenteel lijden vooral financiële markten. Hieronder een overzicht van de gevolgen van het coronavirus op de financiële producten.

Aandelen

In de periode van 19 februari tot en met 19 maart leed de AEX een verlies van maar liefst 37% waardoor veel professionele beleggingsinstellingen en particuliere beleggers een flink deel van hun vermogen zijn kwijtgeraakt. Dit verlies zou pensioenen en pensioenfondsen in gevaar kunnen brengen.

Dat blijkt uit de dekkingsgraden van de pensioenfondsen die onder de 90% zijn gedoken. De bodem is nog niet in zicht want wanneer de beurs verder daalt en de economie verder vertraagd heeft dit grote gevolgen voor de dekkingsgraad van de pensioenfondsen en jouw pensioen. De hoop is nu gevestigd op de uitwerking van het nieuwe pensioenakkoord zodat grote pensioenverlagingen kunnen worden afgewend.

Niet alleen de AEX lijdt zware verliezen. Beurzen wereldwijd duiken diep in het rood. Zo lijden verschillende Amerikaanse beurzen een verlies van boven de 30%. De beurzen die het minst verlies hebben geleden zijn de beurzen in China, namelijk een verlies tussen de 10 en 15%.

aex koers coronavoris

Goud

Wanneer er onrust heerst op de financiële markten staat goud bekend als de veilige haven voor geld, momenteel is er echter van de reputatie weinig over. Eerder deze maand beleefde de goudprijs de grootste daling op weekbasis sinds 1983. Binnen één dag verloor goud bijna 9% van zijn waarde.

Niet alleen de koers van goud is gedaald, ook edelmetalen werden minder waard. Zo daalde de prijs van zilver begin maart met 15% waarmee die nu onder de prijs van 2010 staat.

goud koers coronavirus

Obligaties

Ook obligaties staan onterecht bekend als de veilige haven tijdens onrust op de financiële markten. Nadat de FED en de ECB de geldkraan weer openzetten met enorme stimuleringspakketten, was de impact op de obligatie en aandelen markt minimaal. Beleggers verkochten massaal hun financiële producten en wisselden het om in contanten. Niet alleen particuliere beleggers deden dit, ook beleggingsfondsen.

Op donderdag 12-3-2020 gebeurde er iets opmerkelijks: er waren geen plaatsingen meer van bedrijfsobligaties in Europa terwijl op een normale dag er tientallen bedrijfsobligaties werden geplaatst. Bij obligaties bewegen koers en rendement tegengesteld: wanneer de rendementen van een obligatie toenemen daalt de koers van de obligatie.

Woensdag 18-03-2020 was dit terug te zien in Italië. De koers voor Italiaanse tienjaars-staatsobligaties daalde, waardoor de rente steeg van 2,3% naar bijna 3%. Dit zijn exceptionele bewegingen op de staatsobligatiemarkt en komen zelden voor. De opdroging van de obligatiemarkt lijkt op de kredietcrisis van 2008 en vormt een gevaar voor het financiële systeem. Dat is terug te zien bij de koers van Europese banken die tot de grootste verliezers op de beurs horen. Gemiddeld hebben ze samen dit jaar 44% van hun waarde verloren. Inmiddels worden de Europese banken lager gewaardeerd dan tijdens de kredietcrisis in 2008.

Bitcoin

Bitcoin is het derde beleggingsproduct dat bekend staat als veilige investering wanneer de koers van de beurs daalt. Echter blijkt dit ook een fabel te zijn. De grootste cryptovaluta ter wereld verloor in de periode februari maart bijna 50% van zijn waarde. De Bitcoin kampt voornamelijk me twee problemen: we weten niet hoe Bitcoin praktisch kan worden ingezet als betaalmiddel en hoe de crypto markt gereguleerd moet worden. Na de kredietcrisis in 2012 dacht men dat de Bitcoin

de banken zou verdrijven. We zijn acht jaar verder, de volgende crisis dient zich aan, en de Bitcoin is nog geen stap verder gekomen. Wel is er meer interesse vanuit landen en continenten in cryptovaluta gekomen. De ECB heeft nagedacht om zelf een crypto valuta te ontwikkelen. Echter is dit project (nog) niet doorgegaan.

Vastgoed

De krapte op de vastgoedmarkt loopt verder op. Het woningaanbod is sinds het begin van maart met ongeveer 25% gedaald. Huizenbezitters zijn terughoudend. Anders dan bij aandelen, grondstoffen, obligaties en valuta lijkt corona in het vastgoedsegment geen direct effect op de waarde van het vastgoed in Nederland te hebben.

Maar de gevolgen van het coronavirus zouden in het vastgoedsegment later voelbaar kunnen worden. Echter zagen we op 19 maart een klein verschil bij de hypotheekrente. Bij Hypotrust steeg de rente met 0,3 procentpunt van 1,49% naar 1,79%. Voor tien of twintigjarige rentevast periode. De rente op de hypotheekmarkt stijgt als de risico’s van leningen omhoog gaan.

Wereldwijd zijn de problemen groter. In Australië dreigt er op de woningmarkt een prijsval van ongeveer 20%. Doordat Australiërs hoge schulden hebben, kan het land snel in een crisis belanden. Wie werkloos raakt kan in de betalingsproblemen komen en zijn lening of hypotheek niet meer betalen. Dit is ook in de VS terug te zien. Vorige week kwamen er 281.000 nieuwe werklozen bij. Die week ervoor waren dat er nog 211.000.

Grond

Zoek je naar een investering die niet gevoelig voor een dergelijke crisis is en waarbij je niet geconfronteerd wordt met een plotseling verlies van -40% in een maand? Bekijk dan naar de mogelijkheden van het aankopen van strategisch gelegen grond in Nederland. De gegevens van het Kadaster en NVM laat zien dat deze grond zelfs tijdens de crisis in waarde blijft stijgen en nauwelijks conjunctuurgevoelig is. Echter zijn er ook een aantal risico’s. Een groot deel van de mensen die in de bouw werken zijn Oost-Europese werknemers en deze groep verlaat Nederland momenteel.

Daarnaast is er aan kans dat er een tekort ontstaan in de beschikbare bouwmaterialen. Dit komt doordat fabrieken die materialen voor de bouw produceren stil komen te liggen of worden gesloten. Hierdoor kunnen bouwprojecten worden vertraagd, uitgesteld of helemaal worden geschrapt. Dit is de volgende klap voor de bouw bovenop de pfas en stikstof problemen.

De realiteit is dat Nederland kampt met een tekort van 1 miljoen woningen. Daardoor is de verwachting dat na de economische gevolgen van het coronavirus de bouw met een inhaalslag komt en daarvoor is 300.000 hectare grond nodig. Dit zal de prijs van de grond in ons dichtbevolkte landje verder omhoog drijven.

grond prijs nederland

Wie de grond heeft,

heeft de macht.

Bekijk ook deze artikelen

Vraag nu uw informatiebrochure aan.

Via Milanium investeert u in strategisch gelegen grond. U anticipeert op het gigantische woningtekort in Nederland.

milanium logo

* Uw contact gegevens worden uitsluitend gebruikt voor eventueel contact betreffende aanbiedingen van Milanium.

Voor meer informatie zie het Privacybeleid