Skip to content

Investeren in groene projecten. Hoe kan dat?

Is het gras echt zo groen zoals de fondsen het ons voorspiegelen?

Het investeren in groene projecten wordt met het jaar populairder. Alleen al dit jaar is er al 44% meer kapitaal voor groene obligaties opgehaald in vergelijking met vorig jaar. Ook andere financiële producten winnen in populariteit. Echter zijn er geen richtlijnen of definities wat een duurzame belegging precies is. Zijn duurzame beleggingen daarom een communicatiemiddel om klanten te binden of dragen zij echt bij aan een betere wereld?

In mei dit jaar kwam de Nederlandse staat met een groene 20-jarige obligatie, die dan ook een hot issue was. De markt voor groene obligaties is nu in totaal 450 miljoen en de verwachting is dat dit pas het begin van de nieuwe trend is. Echter zou je als belegger schrikken als je erachter komt dat het bedrijf waar je in hebt geïnvesteerd toch niet zo verantwoordelijk is als je vooraf had gedacht.

Foute communicatie

Het fonds van MSCI hebben in hun groene portefeuille het tabak bedrijf Britisch American Tobacco. Nederlandse banken zijn ook al in de fout in gegaan. De ABN-AMRO, ING en de Rabobank staken geld in omstreden palm bedrijven en prezen deze fondsen aan als ‘duurzaam en verantwoordelijk’. Er wordt wereldwijd voor 1400 miljard belegd waarvan 24 miljard in duurzame projecten. Het is onmogelijk om elk project individueel te controleren ‘. Daarom is het van belang de we een betere definitie krijgen wat duurzaam beleggen inhoudt, want dan is het snel afgelopen met dit soort flauwekul.

Duurzame initiatieven

Een graadmeter met indicatoren, die door de DNB is bedacht moet handvaten geven aan de groene fondsen. De DNB heeft dit niet alleen gedaan. Ze hebben een werkgroep opgezet, waarin een groot deel van de Nederlandse financiële sector terug te vinden is. Pensioenfondsen zoals APG en PGGM maar ook banken zoals ING, ABN-AMRO en de Rabobank zijn erin teruggevonden. Daarnaast een aantal vermogensbeheerders ACHMEA INVESTMENT MANAGEMANT, Nationale Nederlander en nog een aantal. Of het een succes wordt is nog af te wachten. Eerst moet iedereen het eens worden over die indicatoren, wanneer dat is gelukt moet het in de financiële instellingen worden geïmplementeerd. Dit proces is lastig en arbeidsintensief.

Wie de grond heeft,

heeft de macht.

Bekijk ook deze artikelen

Vraag nu uw informatiebrochure aan.

Via Milanium investeert u in strategisch gelegen grond. U anticipeert op het gigantische woningtekort in Nederland.

milanium logo

* Uw contact gegevens worden uitsluitend gebruikt voor eventueel contact betreffende aanbiedingen van Milanium.

Voor meer informatie zie het Privacybeleid