Select Page

Hoe kan je in duurzame producten beleggen?

Mar 11, 2020

Hoe kan je in duurzame producten beleggen?

Je hebt spaargeld over en je bent tot de conclusie gekomen dat je duurzaam wil gaan beleggen? Maar hoe kan je in duurzame producten beleggen?

De twee vormen hoe je in duurzame producten kan beleggen

Zelf beleggen: Je kan ervoor kiezen om zelf duurzame aandelen of ETF’s bij een broker aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat je zelf de keuze hebt in welke producten/bedrijven je wil gaan beleggen en wat jij belangrijke duurzame aspecten vindt. Echter kost deze beoordeling tijd en heb je enige basiskennis nodig over beleggen. Doordat de vraag naar duurzame beleggingen stijgt, spelen organisaties hierop in. Zij voegen in hun jaarverslag een stukje over duurzaamheid toe en presenteren zich als een groene organisatie. Echter is het moeilijk vast te stellen of de organisatie daadwerkelijk de activiteit heeft uitgevoerd en of de rest van de bedrijfsactiviteiten ook echt duurzaam zijn. Wees kritisch op het selecteren van het juiste bedrijf.

Laten beleggen: Hierbij geef je je vermogen uit handen aan een broker die het geld voor jou in een duurzame fonds belegt. Bij deze vorm van beleggen ben jij weinig tijd kwijt, omdat de broker de beleggingsvorm voor je heeft geselecteerd.

Belangrijk: Lees voordat je in een fonds stapt de goed de bijsluiter van het betreffende fonds. Elk fonds hanteert andere normen en waarden. Sommige fondsen zien palmoliebedrijven of seksbedrijven als duurzame organisaties, misschien vind jij dat niet.  Bedenk daarom van tevoren wat jij onder duurzaam beleggen verstaat en beoordeel welk fonds het beste op jouw wensen aansluit

Hoe kan ik een aanbieder beoordelen?

In deze blog komt naar voren dat je kritisch moet zijn op de organisatie waarin je belegt. Een organisatie kan er vanaf de buitenkant groen uitziet, maar kan na een kritische blik niet zo te zijn . In de volgende blog leggen we je uit hoe bedrijven zich presenteren, zodat je goed kan beoordelen of de aanbieder aan jouw duurzaamheidscriteria voldoet.

Bekijk ook deze artikelen

Share This