Skip to content

Regels bij duurzaam beleggen, welke zijn er?

Wat zijn de regels bij duurzaam beleggen? In de voorgaande blogs hebben we laten zien wat duurzaam beleggen inhoudt en dat er veel misgaat op het gebied van duurzaam beleggen. Maar wie is hier verantwoordelijk voor? Is dat de consument, de bedrijven die duurzame producten aanbieden of de toezichthouder en de overheid?

De Consument en duurzaam beleggen

Hierbij moet worden gekeken of de consument belegd omdat hij wil bijdragen aan een betere wereld of dat hij alleen belegd omdat hij fiscale voordelen wil behalen. Ik heb vaak het gevoel dat bij duurzame beleggers het fiscale belang als hoofdreden wordt gezien om in groene investering te stappen. Hierdoor is de consument minder kritisch op de organisatie waarmee ze samenwerken. Je verwacht dat een consument actief bezig is met een beleggingsinstelling. Echter laat dit vaak ter wensen over, waardoor bedrijven hun gang kunnen gaan.

De aanbieders van duurzame beleggingsproducten

De aanbieders van duurzame beleggingsproducten zijn commerciële bedrijven. Hun eerste belang is winst maken. Daardoor staat duurzaamheid niet op de eerste plaats. Dat is ook terug te zien aan de hoeveelheid greenwash projecten die in de markt hebben plaatsgevonden. Je hoop echter dat een bedrijf verantwoordelijk voor zijn beslissing neemt. Helaas gebeurt dit te weinig. Niet elke bedrijf doet aan greenwash, maar het is voor de consument moeilijk te achterhalen welke fondsen daadwerkelijk transparant zijn. De bedrijven die greenwash projecten aanbieden verpesten het voor de correcte bedrijven in de duurzame beleggingsmarkt.

De verantwoordelijkheid van overheden en toezichthouders

Als we de duurzame beleggingsmarkt aan de consument en markt overlaten zien we dat de markt fraudegevoelig is. De consument heeft weinig bezwaar als bedrijven aan greenwas doen. Hier maken bedrijven regelmatig van gebruik. Ook een tekort aan toezicht versterkt dit. De verwachting is dat wanneer de overheid en de toezichthouders regels en wetten maken de markt volwassen kan worden en minder fraudegevoelig is.

Wie de grond heeft,

heeft de macht.

Bekijk ook deze artikelen

Vraag nu uw informatiebrochure aan.

Via Milanium investeert u in strategisch gelegen grond. U anticipeert op het gigantische woningtekort in Nederland.

milanium logo

* Uw contact gegevens worden uitsluitend gebruikt voor eventueel contact betreffende aanbiedingen van Milanium.

Voor meer informatie zie het Privacybeleid